«У здоровому тілі — здоровий програміст». Як заняття спортом впливають на якість коду

  • 3699
  • 20
  • 28 листопада, 2016

Всі ми знаємо приказку «У здоровому тілі — здоровий дух», в якій мовиться нам, що бути здоровим фізично — ключ до здоров'я духовного. Сьогодні я спробую інтерпретувати цей вислів трохи в іншому ключі: «У здоровому тілі — здоровий програміст». Яким чином заняття в спортзалі або захоплення будь-яким іншим видом спорту може справити позитивний вплив на наш розум, на здоров'я мозку і, відповідно, на засвоєння інформації і правильне її використання, а звідси — і на ефективність в написанні коду?

Зміцнюючи свій фізичний стан, ми починаємо відчувати себе краще, нормалізується гормональний фон, підвищується настрій. Після заняття різними вправами м'язи знаходять тонус, ми перестаємо думати про те, що щось болить, і так без напруги і роздратованості ми можемо більше часу приділити роздумам і роботі над певними завданнями. Звичайно, все це відноситься і до здоров'я нашого мозку: формуються нові нейронні зв'язки, що, в свою чергу, призводить до здатності запам'ятовувати більше інформації, творити, навчатися, а, відповідно, і писати красивий і якісний код.

Для того, щоб бути максимально продуктивним як в особистому житті, так і на роботі, потрібно бути повністю зануреним у певне завдання, яке вирішується в даний момент. Так ось заняття якраз, позбавляючи від проблем зі здоров'ям, і дають нам можливість сконцентруватися на першочергових завданнях. Всі ми знаємо, як звичайна застуда просто вбиває будь-яке бажання що-небудь робити, не кажучи вже про саморозвиток і роботі. Але мало хто замислювався над тим, що фізичні вправи підвищують імунітет.

Спортзал є хорошим антидепресантом: виливаючи гнів або злість на залізо, ми автоматично стаємо добрішими і веселішими) Та й результат у вигляді підтягнутого тіла, який прийде з часом і не дасть про себе забути, надасть далеко не останній вплив на гарний настрій і впевненість в собі. Все це вкупі дає нам перевагу, як в творчому плані: відчуваючи себе краще, ми можемо креативно і без ліні підходити до архітектурних питань побудови, так і роботи в цілому — будь то продуктивні скрам-мітинги з командою, або оптимальне рішення окремого завдання.

І так, ми підійшли до того, що заняття спортом — це максимально добре як для для нашого здоров'я, так і для ефективності роботи. Але залишається питання: що ж потрібно робити. Звичайно ж, відповідь буде складовою.

В першу чергу, давайте розберемося з часом. Як організувати графік, щоб нам його вистачало на все. Розтягувати тренування на дві, а то і три години як недоцільно, так і марнотратно, та й взагалі максимальний пік продуктивності організму на тренуванні — це 40-50 хвилин. Я виділяю цей час або вранці, до роботи, або ввечері, після, в залежності від завантаженості і бажання поспати. Якщо ви жайворонок, то займатися можна вранці, тим самим заощаджуючи вечірній час для роботи або просто для відпочинку, але і також непогано займатися ввечері, якщо ви сова — після такого тренування сон буде ще солодшим.

Також нам потрібно розібратися з видами навантаження. Навантаження буває анаеробне і аеробне. Перший випадок відноситься до заняття з різними обтяженнями: гантелі, штанги, другий — це біг, їзда на велосипеді, і все, що змушує кожного з нас багато дихати. Природньо, займатися варто обома видами навантаження, але відповідно до побажань визначати правильне співвідношення.

Так як нашою метою є поліпшення фізичного стану в цілому, яке вплине і на наше розумове, я б рекомендував займатися три рази на тиждень, щоб встигнути відновитися від заняття до заняття. Скажімо, в понеділок, середу і п'ятницю, виділити два тренування на анаеробне навантаження і одне на аеробне, що дозволить досягти оптимального співвідношення для цілей, які ми описували вище. Мій графік тренувань якраз складається з трьох днів на тиждень: у перший день я займаюся опрацюванням м'язів груди та рук, в наступний — м'язів ніг, а також виділяю 15 -20 хвилин на пробіжку на біговій доріжці і останній день відводжу на плечі і спину. Така програма дозволила мені набрати на самому початку тренувань чотири кілограми чистої м'язової маси.

Звичайно, вам варто записатися в спортзал. Якщо немає такої можливості зараз, можна обмежитися заняттями з турніком і брусами, що на перших порах теж досить непогано. Але у спортзалу є перевага — це тренер, який зможе скласти не тільки індивідуальну програму тренувань, а й розглянути важливе питання правильного харчування.

Підводячи підсумки нашої невеликої бесіди, можна резюмувати: заняття спортом корисні в будь-якому відношенні, особливо для наших з вами завдань — бути ефективним програмістом, досягати своїх цілей і завжди бути на вершині успіху.