Olerom Forum 1. Головна бізнес-подія року очима волонтера

  • 1385
  • 13
  • 25 жовтня, 2017
Дмитро Носов технічний адміністратор у Hillel IT School

OLEROM FORUM 1 — найбільший форум бізнесу і лідерства у Центральній і Східній Європі — пройшов в Україні 30 вересня — 1 жовтня.

Організатори позиціонують його як подію, яка відкриває великі горизонти і формує нову бізнес-спільноту нашої країни. Тут налагоджуються ділові зв'язки, створюються бізнес-проекти і вершиться майбутнє українського бізнесу. Наш колега Дмитро Носов побував на цій події як волонтер і поділився своїми враженнями і поглядом зсередини.

Головні спікери

Хедлайнером цьогорічного форуму став один із засновників компанії Apple Стів Возняк. Серед keynote speakers — представники компаній-лідерів технологічного ринку: співзасновник і віце-інженер Siri Inc Адам Чейер, бізнес-мислитель і експерт в області менеджменту Маршалл Голдсміт, співзасновник краудфандінгового майданчику Kickstarter Чарльз Адлер, творець першого у світі безкоштовного онлайн-магазину додатків GetJar і засновник венчурного фонду Nextury Ventures Ілля Лаурсен, а також генеральний директор EVO.company Микола Палієнко.

Хедлайнер форуму - один із засновників компанії Apple Стів Возняк

Гості форуму

На форум приїхали гості з усієї України, а також з-за кордону — Палац Спорту, де проходив захід, був заповнений. Мені подобається виступати у ролі волонтера, це дозволяє подивитися на те, що відбувається під іншим кутом і зрозуміти, як все влаштовано. Допомагаючи організаторам, я на собі відчув, як це складно, адже їм треба бути завжди і всюди, на відпочинок немає і хвилини.

Палац був поділений на зони. У кожної з них був свій організатор. У разі виникнення будь-яких проблем, потрібно було звертатися до людей, які займалися конкретною зоною. Також були організатори, здатні вирішити будь-яке питання.

Волонтери — хто вони?

Всі люди різні, хтось вчиться, хтось працює, деякі займаються і тим, і іншим, але всіх нас об'єднує одне — це волонтерство. Були люди, які брали участь у різних програмах з обміну типу Flex, волонтери і у інших країнах по різним програмам. Також були і ті хто, пробував себе у ролі волонтера вперше, а хтось бере участь у волонтерських організаціях. Загалом, всі люди різноманітні, активні, добрі і позитивні.

Як відбирали і готували волонтерів

Як це зазвичай буває, організацією подібних заходів починають займаються ще задовго до самого форуму. Я не знаю всіх подробиць організації заходу, але хочу розповісти, як готували волонтерів.

Кожен кандидат у волонтери заповнив форму, де розповів про себе, про те, чим займається і чому хоче бути волонтером на даному заході. За цим послідувала співбесіда в головному офісі, за результатами якої людей стверджували в ряди волонтерів. Кандидатам з інших міст проводити співбесіду по скайпу. Потім нас розділили на групи по 10-15 осіб. Оскільки одними з основних тем на форумі були бізнес і нові технології, нам дали завдання зробити сценку на тему «Штучний інтелект».

Це був мій перший «акторський» досвід. Ми часто збиралися, розробляли ідеї, обговорювали, як їх краще реалізувати, експериментували. Було дуже весело, і кожна така зустріч робила нас згуртованими. Через кілька тижнів прийшов час кожній групі показати результати своєї праці.

Після демонстрації сценок нас остаточно затвердили на наші позиції. І на наступних зустрічах ми збиралися з кураторами конкретних зон і детально обговорювали, що буде входити в обов'язки кожного волонтера.

Підготовка команди волонтерів

Обов'язки

Спочатку мене поставили на Olerom space. Це місце, де можна було познайомитися з компанією Olerom, там проводилися різні конкурси та майстер-класи. Я приїхав до Палацу спорту приблизно о 6:20 ранку і відразу ж приступив до роботи. Намагався допомагати всюди, де була необхідність: в логістиці, кейтерінгу, VIP-зоні, Olerom space, був і в залі, і на backstage, їздив на afterparty. У мої обов'язки також входило вирішення господарських і адміністративних питань. Мене запросили допомогти на afterparty, і я, звичайно ж, погодився. Вона проходила в розкішному готелі Києва Fairmont Grand Hotel. Я займався зустріччю і розміщенням гостей. Також на івенті я отримав можливість поспілкуватися з Адамом Чейером, творцем Siri, Маршаллом Голдсмітом, бізнес-коучем № 1 в світі і засновником Kickstarter — Чарльзом Адлером.

Волонтери та гості форуму з засновником Kickstarter Чарльзом Адлером

Що на виході

Я спілкувався не тільки з волонтерами, а й з гостями форуму. Там були як вже досвідчені бізнесмени, так і люди, які тільки починають свій шлях і хочуть поспілкуватися з однодумцями під час нетворкінгу.

Якщо говорити про доповіді, то я встиг трохи послухати Чарльза Адлера і Маршалла Голдсміта. Волонтерство допомогло мені прокачати не тільки комунікативні скіли, але і мислення — швидко реагувати на проблеми і вирішувати їх. Для мене це саморозвиток і можливість поспілкуватися з різними людьми з різних сфер.

Бізнес-мислитель Маршалл Голдсміт

Підсумок

Волонтерство — це завжди нові приємні і корисні знайомства. І ще ти відчуваєш себе частиною великої спільної справи. І я намагався вкласти у цю справу якомога більше сил. Емоцій і вражень — маса. Цей форум зробив моє життя яскравіше, подарував нових друзів. Я буду продовжувати шукати можливість поволонтеріть.

Маленький рада

Якщо ви хочете спробувати щось нове або ж вам просто нема чим зайнятися, спробуйте поволонтеріть. Це не тільки новий досвід, це ще й чудова можливість добре провести час, знайти нові знайомства, поспілкуватися з однодумцями і відвідати сам захід.