JPEG або PNG — який формат має кращу якість?

JPEG або PNG — який формат має кращу якість?

  • 13 березня, 2023
  • читати 15 хв

При створенні сайтів на етапі верстки завжди є завдання вибору того чи іншого формату для зберігання зображень.

Зображення можна зберігати в будь-якому форматі: PNG, JPEG, GIF та десятці інших.

Але який формат обрати, щоб передати кращу якість з мінімальним розміром одержуваного файлу зображення? Що таке формат JPEG? Хто переможе у битві JPEG vs PNG? Та яка взагалі різниця між JPEG і PNG?

Який формат файлу вибрати?

Формат GIF обмежений 256 кольорами. Це формат без втрат, при його використанні досягається мінімальний стиск зображення. Формат GIF підтримує анімацію (єдиний із усіх форматів) та прозорість, але напівпрозорі картинки зберегти в ньому не вдасться. За рахунок особливостей алгоритму він дуже добре стискає зображення, в якому є вертикальні лінії (для вебу, наприклад, це можуть бути вертикальні розділові смуги, однокольорові іконки, графічні точки тощо). Він може бути використаний для зберігання креслень, текстової та знакової графіки у невеликому розмірі файлу.

Формат PNG є форматом, в якому стиск відбувається без втрат. У цьому форматі на кожен піксель припадає 3 колірні канали (RGB — червоний, зелений, синій), тим самим реалізується повнокольорове формування зображення без спотворень. За якістю колірного відображення формат PNG може перевищувати JPG, але за розміром файлу буде також більшим. Формат PNG підтримує різні рівні прозорості (напівпрозорість). За рахунок особливостей алгоритму він дуже добре стискає зображення, в якому є горизонтальні лінії. І коли стоїть завдання вибрати збереження файлу у форматі GIF або PNG, для випадків, коли картинка є примітивними лініями, варто звертати увагу на положення цих ліній — тобто у форматі GIF варто зберігати зображення з вертикальними лініями, а у PNG — горизонтальними. PNG є гарним вибором для зберігання креслень, тексту та знакової графіки у невеликому розмірі файлу.

Формат JPG є форматом, де є втрати кольору. Алгоритм роботи в цьому форматі такий, що в ньому дуже добре стискаються зображення з градієнтами (зберігаються кольори першого пікселя в градієнті та останнього, а при виведенні зображення — всі проміжні кольори між цими точками обчислюються), що робить його корисним для зберігання зображень у меншому розмірі, ніж формат BMP. Фотографії, переливи, логотипи, бекграунди, тощо краще зберігати у форматі JPG.

Таким чином, при розробці сайтів можна досягти дуже хороших результатів у швидкості за рахунок правильного вибору формату зберігання зображення.