Графічний дизайнер та UI/UX-дизайнер: як вони пов’язані та чим відрізняються

Графічний дизайнер та UI/UX-дизайнер: як вони пов’язані та чим відрізняються

  • 13 жовтня, 2017
Анна Козлова
Анна Козлова UI/UX дизайнер, иллюстратор у BitLab

Як пов’язані графічний дизайнер з UI/UX-дизайнером та якими навичками потрібно володіти, щоб досягти успіху. Без сумніву, кожна людина, яка вивчила основи графічних програм, може сміливо вважати себе дизайнером, але у той же час потрібно пам’ятати, в чому різниця між дизайнером та просто оформленням.

Що таке графічний дизайн?

Графічний дизайн— в першу чергу це образне художнє мислення, яке знайшло застосування в єдиному потоці з передовими технологіями, завдяки яким і є все невід'ємною частиною соціально-культурного ландшафту нашого часу.

Графічний дизайн розподіляється на декілька напрямків:

  • Шрифти, каліграфія
  • Дизайн пакування та етикетки
  • UI дизайн
  • Фирмовий стиль
  • Малюнки та ілюстрації
  • Поліграфія
  • Дизайн зовнішньої реклами

Напрямків у дизайні не так вже й мало, до того ж кожен з них має свої особливості, але для всіх них необхідні одні й ті ж основи. Є цілий перелік знань, які потрібні для створення індивідуального дизайну та які є базою художньої освіти. Почнемо з витоків. Для того, щоб рухатися в цьому напрямку, нам необхідні:

Рекомендуємо курс по темі

Що потрібно знати графічному дизайнеру

  1. Програми для роботи з графікою

Поперед усе, Adobe Photoshop та Adobe Illustrator, а також Adobe Flash для тих, хто збираеться створювати сайти на цій технології.

2. Основи комп’ютерної графіки

Особливості представлення графічної інформації у комп’ютері, розуміння растрової та векторної графіки, кольорові моделі.

3. Основни графічного дизайна.

Дещо детальніше про них:

  • Композиція — основа графічного дизайна, а отже, основа всього дизайна. Це організація, розташування та зв’язок різних графічних елементів. Найважливіше завдання композиції — систематизація та організація, акцентування уваги глядача. Робота буде здаватися цілою тільки в тому разі, якщо всі її елементи взаємопов’язані та підкоряються єдиній ідеї.
  • Глядацьке сприйняття — необхідно визначити, які фактори впливають на сприйняття глядача та викликають ту чи іншу реакцію.
  • Колористика (теорія кольору)— пошук кольорового рішення, одне з головних питань, які стоять перед митцем. Сприйняття зображення визначається саме кольором. Він передає настрій, надає значення формі, робить її виразною. Колір може передати тепло чи холод, підбадьорювати або пригнічувати. Навіть починаючий дизайнер повинен знати основні свідчення про колір та світло.
  • Типографіка. Шрифт — основа графічного дизайна. Сприйняття текстової інформації здебільшого залежить від її представлення. Зовнішній вигляд створює певний образ, в формуванні якого велику роль відіграє оформлення текстової інформації. Також як і колір, літери мають своє емоційне забарвлення, їх графічне оформлення може посилювати чи послаблювати зміст переданого повідомлення.
  • Перспектива — її в першу чергу необхідно знати для того, щоб вміти реалістично зображати елементи дизайна.
UI-дизайн дає результат тільки у поєднанні з UX User Experience

UI /UX-дизайн це

Як ми бачимо, одним з напрямків у графічному дизайні є User Interface чи UI-дизайн (дизайн інтерфейсів для користувачів). Але він дає результат тільки в поєднанні з UX User Experience (дослівно «досвід взаємодії»).

UX/UI дизайн — це проектування будь-яких інтерфейсів користувача, в яких зручність використання також важлива як і зовнішній вигляд. За допомогою цього напрямку дизайнер припиняє бути тільки художником та оформлювачем. Він починає поєднувати у собі щось більше. Ця професія поклала кінець вузьким напрямкам у дизайні. Розмите поняття “дизайнер” як такий стає величезним зрушенням у цій сфері: художник став інженером, психологом та маркетологом в одній особі. Бо недостатньо створювати дизайн інтерфейса, користуючись знаннями графічного дизайна. Робота UI/UX дизайнера стає аналізом людських уподобань, технічних моментів та практичних речей. Вміння зазирати у майбутнє та підтримувати тенденції цього часу. Створення дизайна інтерфейсів стає нововведенням в комплексному підході. Сьогодні це єдина творча професія, яка сильно змінила погляд на новітні технології.

Мабуть, бути UI/UX-дизайнером під силу не кожному, та треба розуміти усю відповідальність цієї складної роботи. Але якщо ви готові оволодіти цими інструментами та змінити недосконалість оточуючого світу, UI/UX Design чекає вас.