Яку мову програмування вчити у 2020?

Яку мову програмування вчити у 2020?

  • 21 березня, 2019
  • читати 4 хв
Артем Гордадзе
Артем Гордадзе BDE у Dotcom Ventures Holding AG

Працюючи досить довго в сфері IT-розробки, я постійно стикаюся з питаннями про те, які мови програмування варто вчити, з якої мови почати, щоб отримати професію програміста і як в цьому розібратися.

У сфері розробки є як прихильники базових класичних речей, так і новачки, які люблять, щоб все було просто, швидко і легко. Я часто спостерігаю, як хлопці один одному доводять, що, наприклад, на JS кодити крутіше, ніж на PHP або навпаки, беручи до уваги 7-у версію. Або як олдфаги говорять про те, що все це — нісенітниця і потрібно писати на плюсах (С ++), щоб бути трушним програмістом.

Що потрібно знати, щоб стати програмістом

Я твердо переконаний: якщо ти хочеш в чомусь дійсно розібратися і стати фахівцем, то необхідно почати з азів. Тобто вивчити матчастину, а потім переходити до більш сучасних і спрощених речей. Рахувати ти теж навчався спочатку на пальцях, потім у стовпчик, в розумі і тільки потім — на калькуляторі. Це важливо, щоб розуміти, як влаштований процес. Тоді можна виявити помилку чи проблему, щоб виправити. Ти знаєш глобальну механіку, а не окремий її фрагмент. Тоді ти стаєш професіоналом.

Мови програмування не можуть бути конкурентами одна одній. Кожна з них унікальна і була створена для вирішення конкретних завдань, спрощення попереднього, для зручності користування, ефективності та економії часу. Важливо при виборі мови програмування у 2020 році, щоб можна було писати програмне забезпечення з можливістю машинного навчання і штучного інтелекту.

Ще одна дуже важлива річ — це володіння англійською мовою, який необхідний кожному фахівцю незалежно від його рівня на цьому ринку. Так що можете з упевненістю починати вивчати англійську, якщо ще не починали. Чим краще ви будете нею володіти, тим більше буде можливостей як на старті, так і в перспективі.

Які можливості дають різні мови програмування

1. Швидко почати заробляти на інноваційному ринку

Можна почати заробляти швидко і з мінімальним порогом входження — це затребувані мови програмування: Java і C #. Незважаючи на видиму складність і вимогливість технології, тут завжди є попит на фахівців різного рівня і можна влаштуватися на роботу з базовими знаннями після IT-курсів. Швидкість зміни правил і трендових інструментів у цих мов програмування невелика — спокійніше у роботі, але це може уповільнити кар'єрний ріст.

2. Бажання «підняти багато грошей» в більш довгостроковій перспективі

Відразу багато грошей, стартуючи з нульовими знаннями, заробити складно. Але якщо вже є багаторічний досвід програмування, то має сенс подивитися в бік розробки ШІ (Artificial intelligence), як модульної частини якогось проекту, так і окремих сервісів. Сьогодні найприбутковіша вакансія і тренди по стартапам саме в ШІ і аналізі даних. У цьому напрямку потрібно комплексне вивчення теорії та існуючих рішень.

Сьогодні найприбутковіша вакансія саме в ШІ і аналізі даних.

3. Хочу з чогось почати і надовго зануритися, отримуючи стабільний дохід

Почати краще з азів, і краще отримати повноцінне технічна освіта. В якості першої мови можна вибрати C ++ під командний рядок, краще на Linux. Написати з нуля декілька невеликих програм, а потім знову подумати над напрямком. Потрібно бути готовим, що крім основної бажано вивчати, хоча б поверхово, інші мови програмування. Так як деякі завдання простіше і швидше писати на допоміжній мові програмування, а іноді просто немає альтернатив, як з JavaScript для браузерів.

JavaScript — найпопулярніша мова програмування і найуніверсальніша на сьогодні. Вона входить у список базових мов для вивчення. З допоміжної вона виросла до повноцінної мови, на якій можна програмувати нейронні мережі та мікроконтролери. Це високорівнева мова з великим набором можливостей і проблем з навантаженням, а іноді неточним виконанням коду. Якщо вибирати її як основну, то корисно в комплекті вивчати Node.JS. Має сенс вивчати TypeScript, вона входить до рейтингу найпопулярніших мов програмування за рахунок введення більш строгих вимог до коду.

4. Є класна ідея проекту і бажання її реалізувати самостійно

Іноді, простіше і швидше зробити руками тих, хто вже вміє. Але щоб швидко донести власну ідею можна зробити прототип або навіть повноцінний додаток на готових інструментах. Є багато сервісів, які спрощують розробку і вимагають значно менше коду для розробки, що спрощує життя та економить час.

Рейтинг мов програмування 2020

Рейтинг мов програмування за даними dou.ua 

З якої мови почати вивчати програмування

Вибір мови програмування повністю залежить від мети використання і ступеня легкості розуміння. Ви повинні відчувати себе впевнено і комфортно. Зробіть вибір на підставі ваших потреб, досліджень і попиту на ринку.

Я бачу велике майбутнє для JavaScript і Go. Якщо вам потрібно проникнути до інтелектуального аналізу даних, то вивчайте Python. Якщо ви плануєте займатися мобільною розробкою, вивчайте JavaScript. У будь-якому випадку, мови програмування — це ті інструменти, які допомагають втілювати кращі ідеї в життя, завдяки створенню digital-продуктів.

Хотіли б стати частиною величезного руху і зробити свій внесок в інноваційні зміни? Розвивайтеся в одному напрямку і ставайте кращим у своїй справі.

А яку мову ви вважаєте за необхідну в 2020 році?