Як стати розробником?

Як стати розробником?

  • 7 квітня, 2020
  • читати 5 хв
Олександр Юшко
Олександр Юшко Java Developer у DataArt

Я розробник, який не так давно для світу IT проходив шлях зміни виду діяльності в напрямку Development. І в даній статті ділюся тонкощами, про які мало хто говорить, але вони вам допоможуть у подібному шляху.

Чи варто йти на IT-курси і які обрати?

Я починав вивчати програмування самостійно і після близько місяця вивчення зрозумів, що в інтернеті настільки багато інформації — я не розумію, що правильно, а що ні, що актуально, а що ні. Я не знав, вчу те, що мені знадобиться або даремно забиваю голову непотрібною, застарілою інформацією.

Тому пізніше прийняв рішення йти вивчати програмування на курси. Вивчити програмування самостійно можна, але на це йде набагато більше часу, ніж з викладачем, який структуровано дає інформацію і фільтрує необхідне від застарілого і невикористаного сьогодні, перевіряє домашнє завдання, підказує правильні практики і просто стає другом.

Попередньо я б радив всім подивитися вдома хоч трохи про те, що ви будете вивчати. Так набагато легше буде засвоюватися інформація на заняттях.

На що варто звернути увагу при пошуку курсів:

  • Викладач
  • План курсу
  • Устаткування
  • Відгуки
  • Місцезнаходження

Як потрапити на співбесіду?

Одна з найбільших проблем для початківця розробника — це потрапити на співбесіду. Складно пройти співбесіду, якщо вас нікуди не кличуть, чи не так?

Що необхідно зробити, щоб потрапити на співбесіду:

  • Резюме — це ваша візитівка! Тут все повинно бути красиво. Додайте гарне фото, напишіть необхідні дані про себе і контакти для зв'язку, для більш детального ознайомлення з вами вставте посилання на GitHub & LinkedIn, опишіть технології, з якими ви знайомі і вмієте працювати, напишіть парочку проектів і залиште посилання на них, вкажіть курси, де навчалися, освіту і ВНЗ, який закінчили, і досвід роботи (останні пару місць навіть, якщо це не IT).

Формат документа: PDF

Мова резюме: English

  • Соціальні мережі. Багато роботодавців дивляться не тільки те, що ви скидаєте, а й те, що знаходять самостійно. І тут вся ваша соціальна активність повинна бути «зачесана». Профіль в LinkedIn повинен не просто бути, а там повинна бути інформація, яка розкриє вас ще більше.

Знаю випадки, коли кандидат підходив, але через знайдені неприйнятні фото в соціальних мережах відмовляли у працевлаштуванні, тому ресурси на зразок Facebook теж повинні виглядати пристойно.

  • Знати собі ціну. Розробнику без досвіду зі старту будуть платити не найбільшу зарплату, це зрозуміло. Часто чую фразу: «Готовий працювати за їжу заради досвіду» — це дуже велика помилка. Такого співробітника ніколи не візьмуть на роботу. Будь-яка праця має бути оплачена. Якщо співробітник готовий працювати безкоштовно, то він так працювати і буде.
  • Не перебирати. Перша робота часто не сама бажана, але такий шлях. Ви погоджуєтеся на пропозицію про працевлаштування, набираєтесь досвіду і далі починаєте перебирати і вибирати.

Як правильно пройти співбесіду

  • Ознайомитися з компанією. Попередньо почитайте про компанію, на співбесіду в яку ви йдете. Тим самим покажете, що вам не все одно, де працювати і що будете розробляти.
  • Порівняйте технології. У вашому резюме і в вакансії компанії прописані технології, які ви знаєте, а компанії необхідні для розробки. Будьте готові по ним відповідати на питання, показати свої знання. Якщо в вакансії щось прописано, чого не вказано у вас в резюме, цього не запитають, як правило.
  • Підготовка після созвона. Часто попередньо по телефону можуть задати кілька технічних питань, щоб взагалі зрозуміти, що ви щось знаєте. Якщо ви на якісь питання не відповіли і вас запросили на технічну співбесіду, то підтягніть знання з цих питань. Дуже ймовірно, що їх поставлять знову.
  • Підготуйте питання. Вважається хорошим тоном задати питання на співбесіді, які цікавлять вас (перегляд зарплати, графік роботи, хто в команді). Тільки не переборщіть з питаннями.
  • Заповнення ефіру. Якщо ви знаєте відповідь на питання, то відповідайте розгорнуто, покажіть свої знання і глибину розуміння теми. Тим самим ви відповісте на більше запитань, ніж не відповісте.

Чи варто робити завдання, яке скидають?

Одні кажуть, що варто, інші — ні. Так кого слухати і де правда?

Складно оцінити по завченим відповідям на питання на співбесіді, людина тільки добре знає теорію або може і код писати, тому для початківця розробника дуже часто скидають невелике тестове завдання для перевірки його практичних навичок. Не бійтеся скинути часткове рішення або не зовсім коректне рішення. Чи не скинете нічого — не виконано завдання, скинули яке вийшло — його оцінить технічний фахівець і прийме рішення.

А ось більш досвідченим розробникам тестове завдання відправляють рідко, пов'язане це з тим, що якщо він вже працює десь, то зрозуміло, що код він писати вміє і часу у нього на рішення ще якихось завдань може просто не бути. Тому рівень кваліфікації розробника з досвідом зазвичай перевіряють на співбесіді.

Рекомендуємо курс по темі

English — важливо чи ні?

Один з найстрашніших питань для початківця розробника, так як більшість не тільки вчиться писати код, але ще і англійську підтягують.

Але чи настільки критичний питання зі знанням English? Якщо ви знаєте пару слів на кшталт "dog, cat, father ...", то бігом починайте підтягувати свій рівень. Якщо ви знаєте достатню кількість слів, але не вмієте говорити і часто користуєтеся перекладачем — цього більш ніж достатньо для того, щоб знайти роботу.

Так, чим краще рівень англійської, тим вам буде легше і більше доріг на ринку IT буде відкрито для пошуку роботи, тому не розслабляємося і вчимо англійську разом з програмуванням.

Складно розписати в двох словах все і не втомити читача, тому приходимо на курси вчити програмування, підтягуємо англійську і збираємося на різні заходи для більшого розвитку в світі IT. Всім удачі в починаннях!