Як ноутбук змінився за свою історію

Як ноутбук змінився за свою історію

  • 6 серпня, 2020
  • читати 5 хв
Ася Гедрович
Ася Гедрович

Сьогодні складно уявити повсякденність без використання персональних комп'ютерів, ноутбуків і смартфонів. Тому цікаво подивитися, якими були і як змінювалися персональні комп'ютери за свою історію. Про це ми докладніше розповіли в попередній статті. Як від машин для обчислень і програмування простих завдань комп'ютер еволюціонував до портативності і став ноутбуком або лептопом.

Ноутбук (англ. Notebook - блокнот) — переносний комп'ютер, в корпусі якого об'єднані типові компоненти ПК, включаючи дисплей, клавіатуру і пристрій вказівки (зазвичай сенсорна панель або тачпад), а також акумуляторні батареї. Ноутбуки відрізняються невеликими розмірами і вагою, час автономної роботи ноутбуків варіюється в межах від 2 до 15 годин.

Лептоп (англ. Laptop - lap - коліна сидячої людини, top - верх, «наколенник») — більш широкий термін, він застосовується як до ноутбуків, так і нетбукам, смартбука.

У цій статті розглянемо, як мінявся ноутбук за свою історію та які ще пристрої з'явилися за цей час.

1981 Osborne 1

Osborne 1 важить 24 фунта і стоїть 1795 доларів і є першим портативним комп'ютером масового виробництва. Його ціна була особливо привабливою, так як комп'ютер включав в себе дуже корисне програмне забезпечення, яке коштувало тільки близько 1500 доларів. Його виділяє 5-дюймовим дисплеєм, 64 КБ пам'яті, модемом і двома 5,25-дюймовими дисками для гнучких дисків.

1981 Compaq Portable

Compaq Portable, рекламований як перший комп'ютер, на 100% сумісний з IBM PC, може запускати той же програмне забезпечення, що і IBM PC. Завдяки успіху клону Compaq зафіксувала продажу за перший рік в розмірі 111 мільйонів доларів, що є рекордом для американського бізнесу за один рік. Успіх Portable надихнув багато інших ранні IBM-сумісні комп'ютери. Compaq ліцензувала операційну систему MS-DOS у Microsoft і легально провела зворотний інжиніринг програмного забезпечення IBM BIOS. Успіх Compaq відкрив ринок IBM-сумісних комп'ютерів, який до 1996 року зайняв 83% ринку персональних комп'ютерів.

1989 Macintosh Portable

Apple спочатку включила ручку в свої комп'ютери Macintosh, щоб спонукати користувачів брати свої Mac в дорогу, але тільки через п'ять років після початкового впровадження Apple представляє справжній портативний комп'ютер. Macintosh Portable був важким, важив шістнадцять фунтів і був дорогим (6500 доларів США). Продажі були нижче, ніж передбачалося, незважаючи на те, що преса широко хвалила його за дисплей з активною матрицею, знімний трекбол і високу продуктивність. Лінія була знята з виробництва менш, ніж через два роки.

1991 серія ноутбуків PowerBook

Macintosh Portable від Apple не має великого успіху на ринку і призводить до повної зміни дизайну лінійки портативних комп'ютерів Apple. Всі три представлених PowerBook мали вбудований трекбол, внутрішній дисковод для гнучких дисків і упори для рук, що в кінцевому підсумку стало типовим для ноутбуків 1990-х років. PowerBook 100 був машиною початкового рівня, а PowerBook 140 був більш потужним і мав більший обсяг пам'яті. PowerBook 170 був моделлю вищого класу з дисплеєм з активною матрицею, більш швидким процесором, а також пристроєм з плаваючою комою. Лінія комп'ютерів PowerBook була припинена в 2006 році.

1993 Newton

Apple виходить на ринок портативних комп'ютерів з Newton. Названий «помічником по роботі з персональними даними» президентом Apple Джоном Скаллі в 1992 році, Newton мав багатьма функціями, які будуть визначати кишенькові комп'ютери в наступні десятиліття. Програмне забезпечення для розпізнавання рукописного введення зазнало критики за неточність. Лінія Newton ніколи не працювала так добре, як очікувалося, і була припинена в 1998 році.

1995 IBM презентує ThinkPad 701C

Автоматично розширюється повнорозмірна клавіатура, офіційно відома як Track Write, використовувана в ThinkPad 701, розроблена винахідником Джоном Карідіс. Клавіатура складалася з трьох приблизно трикутних з'єднаних частин, які при відкритті ноутбука утворювали повнорозмірну клавіатуру, в результаті чого клавіатура значно ширше, ніж корпус. Цей дизайн клавіатури отримав назву «метелик». Потреба в такому дизайні зменшилася, оскільки екрани ноутбуків стали ширше.

1996 Sony Vaio

Sony виробляла і продавала комп'ютери в Японії, але VAIO знаменує їх вихід на світовий комп'ютерний ринок. Перший настільний комп'ютер VAIO мав додатковий 3D-інтерфейс поверх операційної системи Windows 95 як спосіб залучення нових користувачів. Лінія комп'ютерів VAIO була найбільш відома тим, що ноутбуки були розроблені з передовими можливостями зв'язку та аудіо-відео, включаючи інноваційний дизайн, що включає теле- і радіотюнер, веб-камери і розпізнавання почерку. Лінія була знята з виробництва в 2014 році.

2006 Ініціатива "Один ноутбук на дитину"

На Всесвітньому економічному форумі 2006 року в Давосі, Швейцарія, Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) оголосила про створення програми з надання технологій і ресурсів цільовим школам в найменш розвинених країнах. Проект став Консорціумом «Один ноутбук на дитину» (OLPC), заснованим Ніколасом Негропонте, засновником Media Lab Массачусетського технологічного інституту. Першу публічну пропозицію зажадало від покупця покупки машини для передачі дитині в світі, що розвивається в якості умови придбання машини для себе. До 2011 року було відвантажено понад 2,4 мільйона ноутбуків.

2007 Amazon Kindle

Багато компаній намагалися випустити електронні системи читання ще на початку 1990-х років. Інтернет-магазин Amazon випустив Kindle одним з перших, який завоював велику популярність серед споживачів. Перший Kindle мав бездротовий доступ до контенту через Amazon.com, а також слот для SD-карти, що дозволяє збільшити об'єм сховища. Перший випуск виявився настільки популярним, що поставка системи була довгою. У наступних версіях Kindle були додані додаткові аудіо-відео можливості.

2007 Apple iPhone

Apple запускає iPhone — комбінацію веб-браузера, музичного плеєра і стільникового телефону, який може завантажувати нові функції у вигляді додатків з онлайн-магазину Apple. Смартфон з сенсорним екраном також мав вбудовану GPS-навігацію, камеру високої чіткості, текстові повідомлення, календар, голосову диктовку і звіти про погоду.

2008 MacBook Air

Apple представляє свій перший ультра-ноутбук — легкий і тонкий ноутбук з акумулятором великої місткості. Air включає в себе багато технологій, які були пов'язані з лінійкою ноутбуків Apple MacBook, включаючи вбудовану камеру і можливості Wi-Fi. Щоб зменшити його розмір, традиційний жорсткий диск був замінений твердотілим диском, що стало першим масовим комп'ютером, який зробив це.

2010 Apple iPad

IPad поєднує в собі багато популярних можливості iPhone, такі як вбудована камера з високою роздільною здатністю, доступ до iTunes Store і аудіо-відео можливості, але з дев'ятидюймовим екраном і без телефону. Додатки, ігри й аксесуари допомогли підняти популярність iPad і привели до його впровадження в тисячах різних додатків, від створення фільмів, створення творів мистецтва, створення музики, управління запасами і систем касових терміналів, і це лише деякі з них.

2012 дисплей Apple Retina

З моменту випуску Macintosh в 1984 році Apple зробила акцент на графіку з високою роздільною здатністю і технологіях відображення. У 2012 році Apple представила дисплей Retina для ноутбуків MacBook Pro і планшетів iPad. Завдяки дозволу екрану до 400 пікселів на дюйм (PPI) дисплеї Retina наблизилися до межі видимості пікселів для людського ока. У дисплеї також використовується технологія In Plane Switching (IPS), яка забезпечує більш широкий кут огляду і поліпшену точність передачі кольору. Дисплей Retina став стандартом для більшості продуктових лінійок iPad, iPhone, MacBook і Apple Watch.

2015 Apple Watch

Вбудовування комп'ютера в форму годинника робилося багато разів, але випуск Apple Watch привів до нового рівня ажіотажу. Включаючи версію операційної системи Apple iOS, а також датчики для моніторингу навколишнього середовища і здоров'я, Apple Watch були розроблені для інтеграції в середу Apple з сумісністю з iPhone і Mac Book. У день випуску було замовлено майже мільйон одиниць. Годинники були зустрінуті з великим ентузіазмом, але критики висловили невдоволення дещо обмеженим часом автономної роботи і високою ціною.