Передбачення на 2022: тренди в дизайні, менеджменті, розробці та тестуванні

Передбачення на 2022: тренди в дизайні, менеджменті, розробці та тестуванні

  • 27 грудня, 2021
  • читати 7 хв
Марія Ломінська
Марія Ломінська Content Manager у Hillel IT School
Аззам Хафез
Аззам Хафез DevOps Engineer у Capgemini Engineering
Костянтин Ботнар
Костянтин Ботнар Senior Research Scientist у Industrial Metagenomics, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.
Володимир Арутін
Володимир Арутін Senior QA Engineer у AB Soft
Олександр Стрельницький
Олександр Стрельницький Project Manager, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.
Микола Громов
Микола Громов Senior Web Developer, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Астрологи оголосили місяць річних аналітик та прогнозів трендів на 2022 рік.

Ми не відстаємо і підбиваємо підсумки року і заглядаємо в наступний разом з викладачами Школи.

Запитали топових фахівців у дизайні, менеджменті, DevOps розробці, Machine Learning та тестуванні про тренди наступного року.

Головний тренд у дизайні

Сергій Семерньов, Senior UI/UX Designer у Capgemini Engineering:

Три літери – NFT. Відбулося масове божевілля. Виявилося, що будь-які зображення можна дуже і дуже гарно монетизувати, і дизайнери раптом ринули в сферу NFT.

Або NFT набудуть ще більшого масштабу та великої популярності, або зникнуть, тому що я зустрічаю все більше статей про те, що чиюсь роботу вкрали і виставили на аукціон. Проблему копіювання цифрового мистецтва треба якось виправити, бо є відчуття безглуздості цієї технології.

Рекомендуємо публікацію по темі

Справді, можна сказати, що 2021 став роком NFT — з нішевого хобі для особливих поціновувачів криптомистецтву NFT перетворюється на тренд, який захоплює світ.

NFT продають на аукціоні Sotheby's, технологію використовують бренди, вона починає проникати в індустрію розваг. У NFT перетворюють і продають меми, код, гіфки та зображення, так що творці контенту та художники можуть, швидко осідлавши хвилю хайпа, заробити. Проте невідомо, чи аукціони, що продають NFT, перетворяться на закритий клуб для обмеженого кола інвесторів.

Крім того, головна проблема NFT, у всякому разі для дизайнерів, полягає в тому, що технологія не гарантує жодного дотримання прав прав інтелектуальної власності, хоча формально воно і належить творцю. Вже є приклади NFT, створених з урахуванням чужої роботи. Впізнати «оригінал» цифрового файлу перед внесенням до блокчейну майже неможливо без сторонніх інструментів і перевірок власника.

Рекомендуємо курс по темі

Тренди в DevOps розробці

Аззам Хафез, DevOps Engineer в Capgemini Engineering:

За останній рік відбулося масове оцифрування бізнесу, переоцінка цінностей та різкий стрибок затребуваності IT фахівців на ринку, темпи розвитку лише прискорюватимуться, а також зросте голод кадрів.

Ще зазначу зростання інтересу міжнародного ринку до українського IT та розвиток українських компаній, можливий вхід світових гігантів на наш ринок, що спричинить збільшення робочих місць для інженерів.

Рекомендуємо публікацію по темі

Тренди в DevOps розробці поки що ті самі — це хмари, це Kubernetes, ШІ, Machine Learning, останні особливо активно розвиватимуться в медичній сфері, вже активно тестуються деякі рішення в Німеччині та Швеції.

Про медицину та нейронні мережі хочеться говорити окремо, бо останнім часом спостерігається прорив у цій сфері, та й у цьому випадку можна сміливо говорити, що машинне навчання рятує життя.

Ось один із прикладів використання штучного інтелекту в медицині: приблизно 10 років часу штучний інтелект заощадив для пошуку потенційного препарату для COVID-19. Він просіяв 40 мільярдів молекулярних структур, щоб знайти близько 1000 препаратів, у тому числі визначили 7 можливих кандидатів, і це за 19 днів!

За словами доктора Черкасова, старшого наукового співробітника Ванкуверського науково-дослідного інституту здоров'я прибережних районів, досягнення в галузі машинного навчання не лише прискорюють пошук нових ліків у сотні разів, а й роблять їх набагато дешевшими та доступнішими для більшої кількості людей.

«Будь-яка лабораторія або дослідницький центр можуть мати доступ до досить значних потужностей для відкриття ліків. Але раніше були потрібні суперкомп'ютери, щоб робити такі складні прогнози, тепер же будь-який аспірант із будь-якої точки світу може отримати доступ до серйозних обчислень завдяки ПЗ».

Ця ж команда дослідників у 2015 році розробила ліки-кандидат для лікування раку простати, за які фармацевтична компанія заплатила $141,7 млн, тоді ШІ подивився 3 мільйони молекул і знайшов робочий прототип.

Порівняйте темпи розвитку: у 2015 році ІІ обробив 3 мільйони молекул, а у 2021 — уже 40 мільярдів!

Тренди в Machine Learning

Костянтин Ботнар, Senior Research Scientist у Industrial Metagenomics:

Найголовнішим досягненням 2021 року стало, як на мене, масове інвестування у використання аналітичних методів у сфері медицини та біоінформатики для дослідження нових ліків. У світлі пандемії ринок пошуку та виробництва нових препаратів збільшився у рази, що сприятливо позначилося на ринку надання послуг аналізу даних.

Ніхто не знає, що може статися в такій сфері, що швидко змінюється, як Data Science. Можуть вигадати метод копіювання людської свідомості або інструмент для розпізнавання рептилоїдів серед людей. Поживемо — побачимо =)

Думаю, що головним трендом у 2022 році буде AutoML та впровадження у хмарні послуги інструментів аналізу даних. Буде з'являтися дедалі більше сервісів, орієнтованих автоматизацію базових етапів аналізу даних: від обробки сирих даних до побудови ML моделей та його впровадження у готові програмні продукти.

Рекомендуємо курс по темі

Тренди у тестуванні

Володимир Арутін, Senior QA Engineer в AB Soft:

У нас постійно щось відбувається, світ оцифровується з неймовірною швидкістю, і останні два роки карантину тільки цьому посприяли.

Наприклад, цього року вперше в історії було підписано угоду серед 200 країн про норми та правила використання штучного інтелекту. Це історична подія. 3 роки тому я виступав з доповіддю про ШІ у тестуванні, демонстрував наявні на той момент інструменти, а сьогодні вже розробляються світові правила щодо контролю за його використанням, оскільки розвиток темпів розробки ШІ потребує термінового вжиття подібних заходів.

Якщо говорити про більш насущне, цей рік порадував нас виходом нової версії Selenium 4 і всім, що з цим пов'язано. Автоматизація тестування постійно прогресує, інструменти оновлюються та з'являються нові, спостерігається так звана гіперавтоматизація процесів. Якщо чесно, то складно встигати за всім, що відбувається та й можливості проекту, як правило, обмежені.

Наприкінці 2018 року на одній конференції ми обговорювали тренди розвитку ПЗ та тестування зокрема, складали прогнози на 5 років уперед. Цікаво спостерігати за тим, що тренди, що сформувалися ще тоді, практично не змінилися. Це ШІ, машинне навчання, симбіоз Agile, DevOps та CI/CD, це тестування Big Data, інтернет речей, блокчейн та як ніколи актуальна проблема кібербезпеки.

У тестуванні ПЗ з одного боку буде з'являтися дедалі більше Codeless інструментів тестування, з другого — вимоги до компетенцій тестувальника продовжать своє зростання.

Якщо позавчора у нас були мануальні тестувальники та автоматизатори, вчора потрібні були вже QA-фулстеки або General QA, то сьогодні ринок вимагає вже QAOps і вже незрозуміло, що буде завтра.

Технології кидають виклик. Візьміть хоча б блокчейн. Сьогоднішньому тестувальнику вже потрібно думати, як тестувати NFT, цифрові права, логіку смарт-контрактів, я вже не кажу про те, що необхідно розуміти всю суть операцій, а там є, з чим розумітися.

Стрімко розвиваються також віртуальна, доповнена та змішана реальність. На перший план у розробці багатьох програм виходить таке поняття, як multiexperience користувача, я думаю, цей тренд збережеться і стане домінантним.

Якщо вчасно не перебудуватися, то протягом найближчих 5-10 років наш ринок тестування може зіткнутися з нестачею фахівців, звичайні мануальні тестувальники будуть все менш затребувані. Це питання освіти та ніша для старту цілої низки нових навчальних дисциплін.

До речі, освіта вже переживає революцію, дедалі більше людей здобувають її онлайн. Всім тим, хто хоче застрибнути в цей поїзд, я б радив не зволікати. Звичайна комп'ютерна грамотність вже стала нормою, а за технологіями не встигаєш, навіть будучи в індустрії, тому починати освоювати все це буде складніше.

Рекомендуємо курс по темі

Тренди в Project Management

Олександр Стрельницький, Project Manager в EPAM:

Значне зростання IT ринку по всьому світу, що позитивно вплинуло на популярність українських компаній. Шанси молодих фахівців рівня Trainee/Junior отримати першу посаду в ІТ істотно зросли на практиці, як і рівень окладу зі старту.

Популяризація remote-first способу життя може призвести до гіперфокусу на роботі, погіршення work/life balance, зміни робочих годин під потреби клієнта. Із цим необхідно бути максимально акуратним, щоб не вигоріти.

Рекомендуємо курс по темі

Тренди у Front-end розробці

Микола Громов, Senior Web Developer в AB Soft:

Припинення підтримки IE11. Це, звичайно, жарт, але якщо не найважливіша, то найдовгоочікуваніша подія у світі Front-end (для мене, що пише на чистому JS, так точно). Як на мене, найважливішою подією було повернення в офлайн конференцій, презентацій продуктів і, частково, офісів. Це ковток свіжого повітря після тривалого карантину. У цілому нині сфера Front-end залишається постійної. Vue, React та Angular тримають позиції лідерства фреймворків, дедалі більше поглинаючи інші стеки. Я помітив активніший перехід сервісів на серверний рендеринг і зростання популярності Gatsby, який починає, як на мене, займати місце інших популярних CMS.

Втім, не варто чекати на серйозні зміни. Нові версії фреймворків, нова версія ECMAScript. Я чекаю збільшення кількості навчального матеріалу за новими версіями і фіч JavaScript, тому що, проводячи співбесіду, бачу недолік знань за новими можливостями, які давним-давно можна використовувати.

Популярність SPA (Vue, React), SSR (Next.js, Nuxt.js), Node.js не падає, думаю, вони будуть у тренді ще довгий час.

Рекомендуємо курс по темі

Рік став хорошим для IT сфери — кількість робочих місць зростає, IT компаній стає дедалі більше, зарплати фахівців теж не відстають.

Сподіваємось, навіть упевнені, що позитивні тенденції збережуться і наступного року.