ISTQB сертифікація для тестувальників: чи варто і навіщо

ISTQB сертифікація для тестувальників: чи варто і навіщо

  • 30 листопада, 2020
  • читати 4 хв
Володимир Арутін
Володимир Арутін Senior QA Engineer у AB Soft

Чи потрібна сертифікація тестувальникам?

Давайте для початку визначимося з термінами. Почнемо з того, що сертифікація — це форма підтвердження спеціальним органом відповідності продукту, послуги або будь-якого об'єкта певним вимогам або стандартам. У нашому випадку це буде стосуватися певних знань і результатів навчання. Тепер, щоб відповісти на питання, чи потрібна сертифікація тестувальникам, дайте собі відповідь на нього в розрізі інших спеціальностей: розробників, SCRUM майстрів, системних адміністраторів, DevOps-фахівців, фінансових менеджерів, лікарів та інших. Правда в тому, що однозначної відповіді на це питання немає.

Проходити або не проходити будь-яку сертифікацію — добровільний вибір кожного.

Саме так. Навіть якщо ваш роботодавець висуває вимоги про наявність у вас якогось сертифіката, ви завжди можете вибрати: отримати його або поміняти роботу.

Підтвердженням проходження сертифікації будуть не іскрометні ідеї, особливий вираз обличчя, важлива хода, а документ — сертифікат. Прикладом такого «сертифікату» можна назвати диплом про вищу освіту. Це те ж саме, тільки назва інша, а орган сертифікації в цьому випадку — міністерство освіти. І ось я питаю, чи потрібен комусь цей диплом? Чи завжди він підтверджує реальні знання його власника? Відповідь залежить від того, який ступінь перевірки і контролю знань учня від так званого органу сертифікації.

Здається неймовірним, але я правда знаю чиновників, керівників підприємств і кілька публічних особистостей, у яких є документ про повну загальну середню освіту, але вони вагаються з відповіддю, коли мова йде про тригонометрію, валентності хімічних елементів або банально про орфографію. А найстрашніше в цьому те, що ніхто з вас зараз не здивувався цьому факту. Та ж історія і з водійськими посвідченнями.

Важливість і цінність дипломів і сертифікатів впорядковується не просто в залежності від ступеня, а й від органу що видав їх і навіть від країни, де ці самі органи розташовані. Одні дипломи отримати дуже складно, вони цінуються більше, інші менше, а є міжнародні дипломи, які цінуються по всьому світові. Слід пам'ятати, що коли ми говоримо: "omnia mea mecum porto", це означає, що ми не диплом з собою носимо, а знання в голові.

Рекомендуємо курс по темі

Головне не сертифікат, а отримані знання.

Для тестувальників існує велика кількість різних сертифікацій, таких як: QAI, BCS, CMS, CETRA, ISCB та інші. Ніхто не відміняв сертифікати від Microsoft, Cisco, IBM, Oracle, так само як і від Udemy, Coursera, Edx. Але найпопулярнішою сертифікацією для тестувальників залишається ISTQB. Про неї і поговоримо.

Давайте почнемо з ризиків і недоліків. Вони в цій сертифікації ті ж, як і в будь-який інший — є ризик оплатити іспит і не здати його. При цьому під час навчання ви точно отримаєте нові скіли, що, як ми розглянули вище, куди важливіше. Будьякий ризик передбачає якусь ймовірність настання несприятливої ​​події, а якщо ви і справді добре підготувалися, то така ймовірність прагне до нуля.

Особисто для мене, особливо при відборі кандидатів, наявність будь-якого з сертифікатів ISTQB є підтвердженням того, що здобувач зміг обробити певний обсяг інформації і успішно пройти контрольний тест. Кандидат, безумовно, цікавиться сферою тестування і сам, скажімо так, протестований.

Для компанії такий кандидат буде цікавий, так як має знання, які відповідають міжнародним стандартам, може їх успішно застосовувати на проекті і ділитися з іншими. А якщо ми говоримо про аутсорс, то його можна просто дорожче продати.

Навчання і підготовка до іспиту однозначно допомагають структурувати вже наявні навички в галузі тестування і поглянути на світ тестування з висоти міжнародного досвіду сотень компаній.

Сам іспит, як і всі міжнародні іспити, просто так здати не можна, не можна про нього домовитися, тут потрібно добре орієнтуватися в матеріалі. В цьому і цінність даної сертифікації, що це об'єктивне і неупереджене тестування ваших знань. Слід зазначити, що наявність такого сертифіката дуже затребувана в Європі, США і Канаді і представляє непоганий бенефіт при релокейті.

ISTQB сертифікація

Переваги сертифікації

У ISTQB є програми для автоматизаторів, тест-аналітиків, тест-менеджерів та інших фахівців. Отримувати ж базовий рівень ISTQB бажано після хоча б півроку комерційного досвіду в тестуванні, але не варто затягувати з цим. Якщо вам не потрібен цей сертифікат для релокейта або його наявність не є вимогою компанії, ви навряд чи погодитеся проходити такий іспит, будучи вже бородатим синьйором. Як і у книг є рекомендований вік, так і з сертифікацією, мені здається, є рекомендований професійний стаж.

Починати підготовку до іспиту раджу з матеріалів на офіційному сайті. Прочитайте сілабус, подивіться приклади завдань, освіжіть в голові вміст праць Коупленда, Канера і особливо Рекса Блека. Окремо варто приділити увагу стандартам, так як навіть якщо старий добрий IEEE 829 вже затертий до дірок, то ISO / IEC / IEEE 29119 все ще здатний порадувати чимось новеньким. Далі розбирайте типові завдання і систематизуйте отриману інформацію. Можна знайти ментора, записатися на курс підготовки або вчитися самостійно. Advanced Level зажадає трохи більшої підготовки, але він набагато цікавіший, ніж Foundation.

Потрібно не забувати, що це всього лише перевірка засвоєної інформації, знайомство зі світовими стандартами, а не панацея. Часто шикарні в теорії ідеї розбиваються об практику проєкту, тому застосовувати їх потрібно виважено.

Підготовка до здачі будь-якої сертифікації вимагає певних витрат часу, який сміливо можна витратити на серфінг в соціальних мережах, прослуховування музики і перегляд фільмів. Але якщо, як то кажуть, у вас є «час і натхнення», то чому б і не здати? М'яч на вашому боці і вирішувати вам.