10 порад, як обрати курси програмування

10 порад, як обрати курси програмування

  • 6 вересня, 2023
  • читати 3 хв
Вадим Друмов
Вадим Друмов CEO у Hillel IT School

Отже, ви вирішили пов’язати своє життя з комп’ютерними технологіями та отримати освіту, котра відкриє двері в нову професію. Чи ви вже працюєте в сфері IT та хочете підвищити свою кваліфікацію. І тут перед вами виникає дилема: які та як обрати курси програмування.

Ці поради допоможуть розібратися у різноманітності навчальних закладів та зупинити свій вибір на тих курсах, котрі відповідають вимогам ринку.

1. Де вчитися на програміста — не вчитесь на курсах-одноденках

Як відомо, попит народжує пропозицію. Професія айтішника стає все більш популярною, відповідно, росте кількість курсів, які пропонують отримати IT-освіту. У їх числі й так звані курси-одноднівки, діяльність яких спрямована на єдиний результат — швидкі гроші. Вони пропонують за короткий час навчити вас усім премудростям IT-професій. В реальності після такого “навчання” нічого, крім витраченої на ці курси суми, у вашій пам’яті не залишиться. Тоді куди піти вчитися на IT-фахівця? Вивчення інформаційних технологій — далеко не найлегший процес, тому за тиждень чи навіть місяць оволодіти цією дисципліною не вийде. І якщо ви все ж таки визначились з навчальним закладом, обов’язково дізнайтесь, у яких умовах буде проходити навчання та якою матеріально-технічною базою володіють курси. Буде дуже сумно, якщо вам доведеться займатися в арендованій аудиторії якого-небудь ВНЗ.

Вивчення інформаційних технологій — не найлегший процес, тому за тиждень чи навіть місяць оволодіти цією дисципліною не вийде.

2. Чи можна гарантувати працевлаштування?

Багато IT-курсів гарантують працевлаштування після їх закінчення. Здавалося б, величезний плюс на користь вибору подібних навчальних центрів. Насправді такі обіцянки такі ж реальні, як сніг у пустелі.

Доведемо це на прикладі простого математичного рівняння. У ньому успішне працевлаштування — це 100%: знання, отримані на курсах (33,3%), старання самого студента (33,3%) і компанія-роботодавець (33,3%). Поміркуйте самі, як навчальний заклад може вплинути на всі три доданки? І якщо IT-курси можуть гарантувати якісні та актуальні знання, то змусити вас добре навчатися, виконувати домашні завдання та тим паче вплинути на IT-компанію вони точно не зможуть.

3. Гарний сайт — правило гарного тону

Перш ніж зробити вибір на користь тих чи інших IT-курсів, спочатку вивчіть їх сайт. У добу інформаційних технологій саме веб-сайт є обличчям компанії. Він має бути зроблений якісно — адже як заклад може давати гарну IT-освіту, якщо вона не здатна знайти кваліфікованих спеціалістів для розробки та оформлення свого сайту. Також там повинна бути детальна інформація про кожну з дисциплін та викладачів. Крім того на сторінці повинні бути відображені умови навчання та контакті дані, які підтверджують, що компанія реально існує. Вміст сайту має дати вам максимально достовірну інформацію про курси.

4. Курси програмування — відгуки

Не зайвим буде також вивчити відгуки про курси IT. Знайти їх можна як на сайті навчального закладу, так і на тематичних форумах. Увагу варто звернути на відгуки за останні кілька місяців. Але також можна спитати поради, куди піти вчитися, друзів чи знайомих, котрі вже закінчили курси або давно працюють в сфері IT.

5. Викладачі IT-школи

Орієнтуйтесь лише на ті IT-курси, на яких викладають спеціалісти ведучих IT-компаній. Завжди уточнюйте, хто реально веде той чи інший курс, який у нього досвід роботи в сфері IT та наскільки він успішний. Дізнайтесь, який саме викладач буде проводити з вами більше за все часу в процесі навчання.

6. Не забувайте про англійську

Робота в IT-компанії практично неможлива без володіння англійською мовою. Тому треба розуміти, що таке IT English та навіщо він потрібен. Поцікавтесь, чи є в навчальному закладі додаткові заняття з англійської та інших дисциплін (наприклад, баз даних), котрі можуть підвищити вашу конкурентоспроможність серед інших випускників. Добре, якщо не доведеться витрачати гроші на додаткові курси та усі необхідні знання можна буде отримати в одному місці.

7. Не буває непотрібної інформації та знань

Дізнайтеся, чи дає навчальний заклад які-небудь додаткові матеріали. Наприклад, відеозаписи занять, корисні статті та вебінари. Усі ці дані залишаться у вас, і ви у будь-який момент можете звернутися до них при необхідності.

8. Портфоліо — ваша перевага на ринку праці

Шанси влаштуватися на роботу без портфоліо дуже низькі, тому обов’язково поцікавтесь, чи буде у вас після закінчення IT-курсів набір практичних проектів. Саме портфоліо буде вигідно відрізняти вас від інших випускників без досвіду роботи.

9. Знайомства зайвими не бувають

Дізнайтесь, чи проводять навчальні центри заходи, котрі можуть бути корисними з точки зору додаткових знайомств. Наприклад, лекції керівників топових IT-компаній, авторитетних спеціалістів, а також різноманітні коференції, де можна налагодити контакти для подальшого працевлаштування.

10. Підготовка до співбесіди — важливий елемент навчання

І, нарешті, уточніть, чи готує навчальний заклад своїх студентів до співбесіди. Якщо школа дійсно турбується про подальшу долю своїх випускників, вона обов’язково буде організовувати заняття з рекрутером, де буде обговорюватись, як скласти резюме для IT-компанії та всі нюанси майбутньої співбесіди.

Поради засновані на особистому досвіді Вадима Друмова. Якщо ви підете за більшістю цих порад при виборі курсів програмування, то підвищиться вірогідність того, що ви отримаєте якісну освіту, котра дозволить знайти актуальну професію, а разом з нею й гідну роботу.

Якщо вам сподобалась стаття, поділіться нею з друзями у соціальних мережах.